Rólunk

Rólunk

A Csikós biokertészet családi vállalkozás, mely bio zöldség- és gyümölcsfeldolgozásra szakosodott. Kizárólag vegyszermentes, tanúsítvánnyal rendelkező organikus alapanyagok kereskedelmével és feldolgozásával foglalkozunk. Fő nyersanyagforrásunk a szintén családi tulajdonban lévő, 20 hektáron elterülő, tanúsítvánnyal is rendelkező ökogazdaság.  

Célunk, hogy a bio zöldségeket és az azokból készült termékeket minél több család számára elérhetővé tegyük. Ennek érdekében elindítottuk webáruházunkat, és más környékbeli termelő- és feldolgozó gazdaságokat is a cégünkhöz csatoltunk. 

A nevem Csikós Árpád. 1998 őszén vettem át a családi gazdaság vezetését. Családunk négy tagú . Az irányítást feleségemmel végezzük . Gyermekeink hét-és tizenkét évesek . Gazdálkodásunk jelenti számunkra az egyedüli megélhetést, amellyel viszonylag elégedettek vagyunk és igen perspektivikusnak ítéljük . Szüleinkkel nem élünk egy háztartásban ,de nagyon hasznos tanácsokkal segítik munkánkat , ugyanis mindannyijuknak komoly a mezőgazdaságban gyakorlati munkával szerzett tapasztalata van . Idősebb gyermekünk születése ösztönzött bennünket a környezetkímélő termelésre való átállásra. 2004-ben 4.3 hektár földterületen bio termelésbe kezdtünk. Ez a terület mára négyszeresre, 17 hektárosra gyarapodott. Gazdaságunk hazai és EU-s tanúsítvánnyal (BIO Organic Control System, oznaka Organski proizvod) is rendelkező Öko gazdasággá fejlődött. „Bio Bašta Čikoš“ néven vagyunk ismertek . Fő tevékenységünk a zöldségtermesztés. Több, mint 40 zöldség-, és néhány alapvetőbb gabonafélével foglalkozunk. Legnagyobb mennyiségben sárgarépát, céklát, hagymát, csicsókát és fejes káposztát termelünk, melyeket igény szerint konyhakészre mosunk-tisztítunk, illetve csomagoljuk és megfelelően deklaráljuk azokat. Az évi termelési mennyiség hozzávetőlegesen 200-250 tonna zöldségárú. 2012-ben a szabadkai Biofesztiválon a megtisztelő „Az év biotermelője” címmel tüntettek ki. Teljes termelésünket hazai piacon értékesítjük és tesszük ezt különböző formában: Termelünk a bácsújfalusi Zdravo Organic, az újvidéki Univerexport, a hajdújárási Suncokret, a belgrádi ColdPresSok és az ópazovai Jovanjica feldolgozóipari cégek számára és a termékeink megtalálhatók az Univerexport üzletlánc polcain is. Együttműködunk továbbá a szabadkai Bio Svet, valamint a Sanaterra, az újvidéki Moj Salaš, a belgrádi Bio Špajz, az Ambrela és az ópazovai Jovanjica viszonteladókkal is- és van egy körülbelül 100 szabadkai családot magába ölelő direktértékesítési bázisunk, akik konyhakészen házhoz szállítva kapják az öko zöldségeket heti egy alkalommal. Munkánkat rajtunk kívül folyamatosan négy munkatárs segíti az év minden munkanapján. Szezonban viszont májustól decemberig napi szinten 7-20 személyt foglalkoztatunk.